UnBox 2017: One Above The Other

This concept was developed by our staff members for entry in an international competition with specific requirements and is not based on any current or planned KENNEDY projects.

Earlier this year, a few of our team members put their heads together and entered the UnBox 2017 competition. They were challenged to design a public space that uses shipping containers in a way that disrupts existing urban traffic patterns and that adapts to the changing demo-graphical dynamics of a site of their choosing. With pedestrian experience and sustainability in mind, they created a concept that aims to “take back the street”. 

They identified that in Edmonton our vibrant main streets are also some of the busiest vehicular roadways. The volume and variety of users travelling at different speeds results in a number of challenges, including safety, aesthetics, and sense of place. All of this impacts user experience, foot traffic for businesses and transportation mode choice.     

Their vision was to disrupt the conventional urban pedestrian traffic flow by creating a stacked mode of transportation which allows pedestrians and cyclists to enjoy common routes of travel with some separation from one another.

By re-appropriating a lane of street parking with insulated and heated shipping containers, they imagined a buffer in the form of a street level pedestrian corridor. This could enable a network of leasable micro-shops hosting local art and businesses.

Through this concept cyclists could enjoy the city at a faster pace using the upper level bike paths which are passively heated and protected with a light-weight canopy. The spaces between the micro-shops create sheltered and semi-heated bus stops, encouraging another form of mass transportation.

We look forward to seeing the results of the competition on February 26th.

KENNEDY Team: Tara McCashin (Intern Architect), Merlin Everett (Architectural Technologist), Daniel Espheter (Architectural Technologist), Mae Pacificar (Architectural Technologist), and Alice Jiang (Architecture Co-op Student from the University of Waterloo).